home / If you need two hands - Praktijk voor Shiatsu en Massage in Wassenaar

Wie ben ik? achtergrond en opleiding

 

""Het is beter om een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen". Citaat Confucius, chinees filosoof.

Mijn naam is Renate Zellenrath en ik ben geboren in Brabant. Na het overlijden van mijn moeder op jonge leeftijd verhuisde ik op mijn vijftiende jaar naar familie in Wassenaar. Deze kindertijd ligt ver achter mij, maar de ervaringen zijn wel bepalend voor het verdere leven en beslissingen. Door een mijl te reizen leerde ik niet alleen te vertrouwen op mijzelf en heb ik hedendaags nog steeds de flexibiliteit om mijzelf aan te passen aan veranderende situaties, maar vooral kan ik werken met een holistisch gedachtegoed, van geboorte tot ouderdom. Een overlijden, scheiding, trauma, kan een een toekomst totaal veranderen. Daarnaast heeft deze weg ertoe geleid dat ik zolang mogelijk vitaal wil blijven, zonder operatie, zonder medicatie.

Na de tweede zwangerschap kreeg ik “aspecifieke en zeurende (rug)klachten”. Regulier werd vastgsteld dat er geen afwijkingen waren. Ik kwam in contact met complementair, nml met shiatsu. Deze therapie, leidde tot verdere verdieping in de Traditionele Chinese en Japanse filosofie, omdat zij het lichaam holistisch benadert. Lichaam, geest en ziel worden niet gescheiden. Ik volgde in totaal 6 jaar studie op HBO niveau en verplichte bijscholingen.

Voor verdere verdieping op het gebied van de Oosterse (Chinese/Japanse) filosofie en coaching en bewegingsleer, volgde ik een 1-jarige opleiding tot DO-IN docent o.l.v. Anushka Hofman aan de Nederlandse School voor DO-IN (www.do-in.nl). Bewegen, optimistisch denken, ontspannen en dieet zijn goede elementen om in je kracht te blijven.

Mijn motto is “pluk de dag”, kijk op niemand neer en help waar nodig is. Durf af te wijken en volg je eigen stijl, je eigen pad en luister naar je intuïtie, naar signalen die het lichaam afgeeft. Vanuit je eigen kracht, met jouw doel in het leven wat een ander er ook van vindt. Zoek oplossingen als het even tegen zit en vraag op tijd om hulp. Met het volgen van shiatsu therapie of Do-In zou je weleens eerste stap kunnen zetten.

Na de HAVO volgde ik de opleiding tot couturier aan de toen nog “Technische Hoge School" te Den Haag. Ik schoolde mij na de opleiding om en heb toen ruim 15 jaar voor het (internationale) bedrijfsleven gewerkt als (directie) secretaresse. Deze praktische ontwikkeling met vervolgens de opleiding tot shiatsu therapeut zorgde voor een toepasselijke naam "If you need two hands".

 
OPLEIDING

2015-2016 Herhaling MBK/PSBK aan de school voor Homeopathie, vakdocent Alex Leupen,  arts homeopathie verbonden aan het Homeopatisch Artsencentrum te Utrecht. Deze herhaling is verplicht om te voldoen aan de eindtermen van CPION, Afgerond juni 2016/getuigschrift en voldoe hiermee aan de eindtermen van Plato.

2014-2015: 1-jarige opleiding tot docent DO-IN aan de Nederlandse School voor DO-IN in Den Haag, o.l.v. Anushka Hofman (www.do-in.nl) DO-IN is een eeuwenoude Oosterse bewegingsleer, oorspronkelijk ontstaan in China, maar verder ontwikkeld in Japan. DO-IN wordt ook wel DO-IN Yoga genoemd of DAO YIN. De zelf therapie heeft als doel om de gezondheid te onderhouden. Net als bij acupunctuur en shiatsu maakt ze gebruik van de meridiaanleer, de vijf elementen, Yin en Yang, Kyo en Jitsu en kruiden/voedingstips. DO-IN is voor iedereen geschikt. Je hoeft niet lenig te zijn en de oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd. DO-IN is het bevorderen van het contact met jezelf.  DIPLOMA

2007-2012: 5-jarige HBO opleiding tot Natuurgeneeskundig (medisch) Shiatsu therapeute
(Dutch Shiatsu Academy) DIPLOMA
Gedurende vijf jaar: Shiatsu (diagnostiek -horen, zien, ruiken, voelen - en praktijk), Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) Chinese diagnostiek, zoals pols en tongdiagnostiek, Qi en meridiaanleer, acupressuur, yin-yang, vijf elementen, kruidenleer), Westerse Geneeskunde (histologie, anatomie, fysiologie, pathologie, EHBO, fysische diagnostiek, farmacologie) Natuurgeneeskunde/voedingsleer, verder behandelelmethode om te reinigen/detox, moxa therapie, klei en algenpakking, Ethiek, Antropologie, communicatie, recht, stages. Studiedag(en) Jin-Shin-Do (SRT), Do-In, wondermeridianen.

2007-2009: 2-jarige opleiding tot masseur, Dutch Shiatsu Academy te Baarn (DSA) DIPLOMA.

2006-2007: 1-jarige opleiding, European Shiatsu Academy te Amsterdam, vooral praktijkgericht, basis Namikoshi (ESA) DIPLOMA

2016-2018 Diverse technieken geleerd bij hoofd/nek/schouder/rug/arm/bekken/heup en bovenbeen problemen, Effectief bij reumatische klachten,stijfheid, fybromyologie, spierspanningen, onrust, stress, oedeem.

In het tweede jaar aan de D.S.A. schreef ik een werkstuk  “En nu opgeruimd verder”, een persoonlijke zoektocht naar de mogelijkheden om het lichaam te reinigen op een natuurlijke wijze.

In het derde jaar aan de D.S.A. onderzocht ik de rol van voeding op (darm)kanker.

In het vijfde jaar aan de D.S.A. schreef ik een scriptie: “Wat is de meerwaarde van Shiatsu bij aspecifieke rugklachten”.

BIJSCHOLING/CURSUS (Ik blijf mij  ook bijscholen door het lezen van vakliteratuur.)

2020 Prevenzis, "Wat doet angst voor een virus met het immuunsysteem", Pierre Capel, webinar
2020 Natura Foundation "Selfish brain", Fien Demeulemeester, webinar
2020 Natura Foundation "Corona en leptine", Hoe leidt hyperleptinemie tot complicaties bij COVID-19
Margot Peinemann, webinar

2019 ORTHO HEALTH "Auto-immuunziekten", Erik Schut, dagscholing
2018 School voor Homeopathie "adhd add autisme", Homeopatisch arts Alex Leupen, dagscholing
2018 School voor Homeopathie "Neurotransmitters", Homeopatisch arts Alex Leupen, dagscholing
2018 ORTHO HEALTH "Insulineresistentie omkeerbaar", Wouter de Jong, dagscholing
2018 VGBC "onbegrepen klachten", multidisciplinaire aanpak, voedingsgeneeskunde
2018 NWP congres, met o.a. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.

2017 School voor Homeopathie, Medische nascholing TCM Longen en Dikke darm
​2015 Studie Dagen aan de Nederlands Klassieke Shiatsu School in Den Haag, Niermeridiaan.
2014 Landelijke Studie Dagen, Shiatsu Werkgroep Nederland: (2 dagen), De methode van Dixhoorn (ademhaling en ontspanning)
2014 Landelijke Studie Dagen Shiatsu, Shiatsu werkgroep Nederland: Geriatrie (Dementie: Alzheimer)
2014 Lezing Glycobiology, Larry en Angie Law of colorado Springs
2014 "Begeleiding van vasten- en reinigingsweken (Synthesis Seminars).
2013 NWP congres, psychiater Bram Bakker en Tom Fox
2013 "Een goede hormoonhuishouding - de sleutel tot een soepele overgang" (Bonusan)
2013 BHV en herhaling levensreddend handelen/AED (Kompas opleidingen)
2013 Introductiedag, Workshop DO-In voor vrouwen te Den Haag (Anushka Hofman)
2013 Deelname praktijkbijeenkomst "Stemmingsklachten en depressie - de natuurlijke behandeling"  (Bonusan, M. Peinemann)
2013 Bijscholing "Dorn therapie en Breuss massage" (ICZO, Katholieke Hogeschool Kempen, Lier, Belgie)
2012: Introductiedag "Tai Yoga" (Thai Hand Amsterdam)
2011: "Kruidenstempelmassage" (Trainingscentrum Sterren massage) Certificaat
2011, Bijscholing "Depression and Anxiety, Asthma and Allergic Rhinitis, Digestive problems", (docent Giovanni Maciocia, schrijver van "De grondslagen van de Chinese Geneeskunde") (http://www.youtube.com/watch?v=E3m5h5p5S3g)
2010, Landelijke studiedag, "coaching Shiatsu", (Shiatsu Werkgroep Nederland)
2010: Seminar “voeding, brein en ritme” (Folio Orthica)

 

 

 

Renate Zellenrath
Gezond eten