home / Medisch Shiatsu Namikoshi “IF YOU NEED TWO HANDS”

Wie ben ik? achtergrond en opleiding

© 2022 All Rights Reserved

"Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt"  Citaat Confucius, chinees filosoof.

 

Mag ik mij voorstellen

Mijn naam is Renate Zellenrath. Ik werk als integraal Shiatsu Namikoshi,

orthomoleculair-, natuur- en leefstijl therapeut.

 

Verleden

Mijn ouders en familie komen uit Rotterdam. Na de oorlog zijn zij verhuisd naar Brabant. Wij woonden in straat met landerijen en boerderijen. Ons gezin (ouder en vijf kinderen) zijn opgegroeid met de liefde voor dieren en natuur. Won mijn zus een haan in een loterij, dan ging de haan mee naar huis. Gezelligheid stond voorop. Iedereen was welkom. Cola en andere zoetigheid stond bij ons niet in de kast, daarvoor ging ik naar de buren. Daar hadden ze grenadine. Heerlijk!

Veel activiteiten van het gezin bestonden uit kamperen, zwemmen in natuurwater, buiten spelen. Ikzelf mocht vele activiteiten uitproberen, maar het liefst bevond ik mij tussen de pony’s en paarden. Vandaag zie ik dat we teveel achter de laptop zitten, teveel op ons mobiel. De tijd is veranderd.

Keuzes

Na het overlijden van mijn moeder op jonge leeftijd was mijn zorgeloze leventje als elfjarige en jongste van vijf kinderen in een klap weg. Na verschillende verhuizingen ben ik op 15-jarige leeftijd verhuisd naar familie in Wassenaar. Deze kindertijd ligt heel ver achter mij, maar is bepalend voor de keuzes die ik maak hedendag. Zo kan ik elke dag genieten van kleine dingen. Vitaal oud worden is mijn passie geworden. Mijn dagen zijn gevuld met genieten van de schoonheid van een prachtige omgeving, met Do-In yoga strekkingen, een lange wandeling met de hond. Ik ben nieuwsgierig/leergierig, open en direct.

Sportief

Ik heb heel veel gesport. Mijn grootste uitdaging was rond mijn 27e levensjaar om een survival run van meer dan 30 km te rennen. Als enig vrouwenteam tussen heel veel mannelijke gespierde en geoefende personen heb ik al hardlopend met tussendoor fysieke opdrachten, deze run volbracht. Ik was in die tijd een fanatieke berijder van paarden en bereed 5 x per week een prachtige galloper Gatemaster. In volle galop over het strand. Geen angst of enige onzekerheid “Viva la Vida”. Leef het leven.
Overigens kwam de angst om van een paard te vallen wel later, toen ik een Steeplechase paard had gekocht, waar ik menig keer vanaf ben gevallen, een trap tegen mijn hoofd en ziekenhuis bezoekjes, maar so far, geen echte letsels.

Emoties

Toen ik zwanger was van de eerste zei mijn wijze huisarts “Renate, als je straks met vragen zit, als je misschien tegen dingen aan gaat lopen, misschien het verleden moet verwerken, dan kan je altijd mijn praktijk bezoeken”. Een dorp heeft toch iets moois, men kent elkaar. Hart verwarmend!
Om een lang verhaal kort te maken, mijn actieve super leven veranderde na de eerste zwangerschap in een orkaan van emoties door alle veranderingen, confrontaties en herinneringen aan het verleden. Niets ging meer vanzelfsprekend. De opgebouwde emoties uitten zich in fysieke aspecifieke klachten. Voor het eerst kwam ik in een regulier circuit terecht. Ondanks het geduld van artsen en de doorverwijzingen kwam ik niet verder met mijn wisselende klachten die vooral na de tweede zwangerschap en zware bevalling uit het niets opdoemden. Tenminste.. Achteraf terugkijkend, kwamen ze niet uit het niets.. Mijn beide ouders hebben door vroegtijdig overlijden de geboorten van mijn kinderen niet kunnen meemaken.

Als je veel dingen opbergt, ben je op weg om veel te verliezen. Lao Tse

Medisch Shiatsu Praktijk
If you need two hands

Ik bezocht na het reguliere circuit medio 2005 een Shiatsu Namikoshi therapeut, ook wel medisch shiatsu genoemd en ging in diverse retraites. Hedendaags zeer actueel, maar destijds stonden deze (detox) retraites nog in de kinderschoenen in Europa. Hier werd mijn belangstelling gewekt voor complementaire holistische therapie. Ik volgde in totaal 6 jaar studie op HBO niveau. De inzichten in deze eeuwenoude filosofieën en het belang van de ondersteuning van ziel, lichaam en geest is een schat aan wijsheden voor het leven. Vitaal oud worden hangt van zoveel factoren af. Voeding blijft de belangrijkste bron van energie, naast emotionele balans, voldoende slaap, minder stress en goede genen. Mijn DNA van vader en moeder ligt vast, maar de studiejaren hebben mij geleerd dat ik invloed heb op mijn genen. https://erfelijkheid.nl/erfelijk/genen-bepalen-niet-alles

DO-IN (YOGA)

Voor verdere verdieping op het gebied van de Oosterse (Chinese/Japanse) filosofie, stressvermindering, coaching en bewegingsleer, volgde ik een 1-jarige opleiding tot DO-IN docent o.l.v. Anushka Hofman aan de Nederlandse School voor DO-IN (www.do-in.nl). Bewegen, optimistisch denken, ontspannen en dieet zijn goede elementen om in je kracht te blijven.

De praktijknaam

Na de HAVO volgde ik de opleiding tot couturier aan de toen nog “Technische Hoge School" te Den Haag. Ik schoolde mij na de opleiding om en ik heb toen ruim 15 jaar voor het (internationale) bedrijfsleven gewerkt als (directie) secretaresse. Deze praktische ontwikkeling met vervolgens de opleiding tot shiatsu therapeut zorgde voor een toepasselijke naam "If you need two hands".

Mijn website kan helaas niet meer meedoen met alle nieuwe varianten en mogelijkheden, maar ik heb het geluk gehad dat mijn praktijk loopt door “via via”

Uitbreiding per 2023
Relaxing & Pure Living (www.relaxingpureliving.com)

In 2007 schreef ik het werkstuk "en nu opgeruimd verder". Een uitleg over mild vasten en detoxen en retraites. Deze manier van een weekje werken aan gezondheid heeft vanaf 2005 mijn interesse. Gezonde voeding en minder stress zijn een goede bron voor herstel. Heerlijk jezelf laten vertroetelen om vol inspiratie en energieker naar huis terug te gaan.