home / Medisch Shiatsu Namikoshi “IF YOU NEED TWO HANDS”

Wie ben ik? achtergrond en opleiding

© 2008 - 2023 All Rights Reserved

"Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt"  Citaat Confucius, chinees filosoof.

Mijn naam is Renate Zellenrath. In 2008 ben ik gestart met mijn praktijk If you need two hands. Na jaren als administratief medewerkster en later als directie-secretaresse (voor overheid en internationale bedrijven) te hebben gewerkt in de dienstverlening, schoolde ik mijzelf om.

Gedurende 18 jaar heb ik verschillende langdurige HBO opleidingen gevolgd om uiteindelijke een bijdrage te leveren aan de complementaire therapie waarbij het gaat om de samenhang tussen voeding, brein, lichaam en circadiaans ritme (stress vermindering, voldoende bewegen en slaap, gezonde voeding). Alles is energie, in en om ons heen en deze energie is bepalend voor een energiek gevoel. Mijn afstudeerschriptie betrof "Aspecifieke rugklachten". Rugklachten zegt zoveel meer. Slijtage van (nek/rug) wervels hoeft niet altijd een reden te zijn voor operatie, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat slijtage (een hernia) aan de (hals/rug)wervels bij sommige (oudere) patienten geen klachten of verschijnselen vertonen, terwijl juist bij anderen zonder hernia, wel klachten zijn. Nemen de verschijnselen toe, dan is medisch ingrijpen noodzakelijk. Ik zie mooie positieve veranderingen bij clienten, mede door de prive clinics die zich hierop richten. Herstel is vaak korter.

Ik ben opgeleid als:

Klassiek Shiatsu Namikoshi therapeut HBO (erkend Min. van Volksgezondheid Japan)
Orthomoleculair Epigenetisch therapeut HBO diploma
Do-In docent (opleiding gevolgd bij Anushka Hofman) diploma

Tevens heb ik behaald:

Medische en psychosociale basiskennis HBO diploma

en volg ik jaarlijkse bij- en nascholingen, vakinhoudelijk ook middels literatuur. Verder heb ik kennis over ademtechnieken en ontspanning, heb ik verschillende technieken geleerd, zoals Emmett therapie, Dorn & Breuss en deep tissue/bindweefselmassage (met kennis traditionele chinese cupping), voornamelijk om bewegelijkheid en ontspanning te bevorderen. 

Naast mijn werk als therapeut ben ik initiatiefneemster van www.relaxingpureliving.com, een 7-daagse retraite in Andalusie om al mijn opgedane kennis van meer dan 18 jaar over te dragen.

Verleden

Na het overlijden van mijn moeder op jonge leeftijd veranderde mijn zorgeloze leventje als jongste van vijf kinderen in één klap.

Na de geboorte van de tweede ben ik op zoek gegaan hoe ik invloed kan uitoefenen op mijn genen. Na het volgen van Shiatsu Namikoshi (Orthomoleculaire) therapie en diverse retraites ontdekte ik het belang van holistische therapie en het ondersteunen van lichaam, geest en ziel. Gezonde voeding, emotionele balans, voldoende slaap, minder stress en goede genen zijn allemaal factoren die bijdragen aan vitaal oud worden. Mijn DNA ligt vast, maar ik leerde dat genen aan of uit kunnen staan en dat ik invloed kon uitoefenen op de expressie ervan. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek  https://erfelijkheid.nl/erfelijk/genen-bepalen-niet-alles.

Alternatieve zorg

Alternatieve geneeskunst, ook wel complementaire geneeskunde genoemd, verwijst naar gezondheidsbehandelingen en -praktijken die buiten de reguliere geneeskunde vallen. Het omvat een breed scala aan benaderingen en therapieën, waaronder shiatsu, acupunctuur, orthomoleculaire geneeskunde, chiropractie, osteopathie, homeopathie, natuurgeneeskunde, yoga en meer. Voor meer erkenning en toezicht zijn de meeste beoefenaren aangesloten bij een beroepsverenging. Dat betekent dat zij vallen onder bepaalde wetten, zoals de Wkkgz.

Voor elke therapievorm geldt dat scholing en bijscholing en vakkennis nodig zijn om een beroep uit te oefenen. Dat er behoefte is aan een holistische aanpak blijkt aan de opkomst van de leefstijlcoaches, blijkbaar is er vanuit de reguliere visie behoefte aan deze holistische benadering.

Do-In (yoga)

Voor verdere verdieping op het gebied van de Oosterse (Chinese/Japanse) filosofie, stressvermindering, coaching en bewegingsleer, volgde ik een 1-jarige opleiding tot DO-IN docent o.l.v. Anushka Hofman aan de Nederlandse School voor DO-IN (www.do-in.nl). Bewegen, optimistisch denken, ontspannen en dieet zijn goede elementen om in je kracht te blijven.

Sportief

Ik heb heel veel gesport. Mijn grootste uitdaging was rond mijn 27e levensjaar om een survival run van meer dan 30 km te rennen. Als enig vrouwenteam tussen heel veel mannelijke gespierde en geoefende personen heb ik al hardlopend met tussendoor fysieke opdrachten, deze run volbracht. Ik was in die tijd een fanatieke berijder van paarden en bereed 5 x per week een prachtige galloper. In volle galop over het strand. Geen angst of enige onzekerheid “Viva la Vida”. Leef het leven.
Overigens kwam de angst om van een paard te vallen wel later, toen ik een renpaard op Duindigt had gekocht die was ingezet voor steeplechase renbanen. Hier ben ik menig keer vanaf gevallen met ook een trap tegen mijn hoofd en ziekenhuis bezoekjes, maar so far, geen echte letsels.

De praktijknaam

Na de HAVO volgde ik de opleiding tot couturier aan de toen nog “Technische Hoge School" te Den Haag. Ik schoolde mij na de opleiding om en ik heb toen ruim 15 jaar voor de overheid en het (internationale) bedrijfsleven gewerkt als (directie) secretaresse. Deze praktische ontwikkeling met vervolgens de opleiding tot shiatsu therapeut zorgde voor een toepasselijke naam "If you need two hands".

Ondernemerschap

Vanuit mijn achtergrond en ervaringen heb ik geleerd te denken in kansen en vooral ook je hart en intuitie te volgen. Tegenslagen zijn er altijd, maar als je die weet op te lossen dan begint alles weer te stromen. Ik zie overal mogelijkheden. Dat is de kracht van mijn praktijk. Ik zie clienten groeien, veranderen, hun passie oppakken en beslissingen nemen, de klacht is niet altijd fysiek. Geduld is wel belangrijk.

Uitbreiding per 2023
Relaxing & Pure Living (www.relaxingpureliving.com)

In 2007 schreef ik het werkstuk "en nu opgeruimd verder". Een uitleg over mild vasten en detoxen en retraites. Hedendag zie ik dat retraites teveel aangepast worden aan de wensen van de zorgvrager, maar de opzet is dat jouw 2e brein (enterische zenuwstelsel) tot rust wordt gebracht. Deze manier van een weekje werken aan gezondheid heeft vanaf 2005 mijn interesse. Gezonde voeding en minder stress zijn een goede bron voor herstel. Heerlijk jezelf laten vertroetelen, grenzen te verleggen waardoor je vol inspiratie en energieker naar huis zult gaan.