home / Blog

Blog

Welkom op mijn blog, waar ik ervaringen op het gebied van Shiatsu deel.

Oosterse filosofie in Corona tijd

Geplaatst op zondag 1 november 2020

November 2020

We kunnen jaren dicht blijven, maar de vraag rijst nu, hoe gaan wij in de toekomst om het corona virus? Het huidige Covid-19 is een zeer ernstig virus, maar het verleden leert ons dat infectieziekten, veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, al eeuwenlang bestaan en uitvoerig worden beschreven, in ieder geval in de natuur- en oosterse geneeskunde. We zullen een manier moeten vinden om hier mee te leven, met of zonder vaccinatie.

De oosterse filosofie sluit goed aan in de tijd van corona, zij ziet de mens als een geheel. Bij een disbalans kunnen lichamelijke klachten voortkomen uit emotionele /psychische problemen, maar ook kunnen deze problemen ontstaan door lichamelijke klachten en nog belangrijker is dus hun eeuwenlange denkwijze over een groter gevaar in het ontstaan van ziekten zoals de pathogene factoren, de micro-organismen en het het klimaat. Naast de invloed die wijzelf hebben op gezondheid door een goede leefstijl en leefomgeving. Mijn intakes en adviezen zijn hierop vaak gebaseerd, in het verleden nog “vaag” genoemd, hedendaags actueel.

In de laatste jaren zie ik dat regulier het complementaire gedachtegoed, boeddhisme, en andere oosterse filosofieën meer integreert en accepteert. Denk aan mindfulness.

Vroeg ik 2 jaar geleden nog een bloedtest aan bij de huisarts op mogelijk vitamine D tekort, dan was dit “not done”, dat is gelukkig veranderd en zeker in corona tijd geen uitzonderlijke vraag meer. Hamerde ik vanaf het begin van mijn praktijk op hygiëne, namelijk "afzeggen bij verkoudheid of griep” ook bij andere overdraagbare virussen, wekte dit vaak nog tot gefronste wenkbrauwen bij cliënten, nu weten wij beter. Corona heeft in dat opzicht ook nieuwe inzichten gebracht. Wij zijn bewuster, van leefstijl en omgeving. De omgeving verzacht, we zijn dankbaarder voor wat wij hebben. Dit is het begin van de verandering in Corona-tijd.

Medisch Shiatsu Massage Praktijk
If you need two hands in Wassenaar