home / If you need two hands - Praktijk voor Shiatsu en Massage in Wassenaar

Corona virus en procedure en werkwijze Shiatsu

Beste client, door buitengewone omstandigheden is helaas de praktijk gesloten.
Voorlopig t/m mei 2020.

Hoest u, heeft u het benauwd, keelklachten of koorts? Neemt u dan teleonisch contact op met de huisarts of voor andere klachten waar u zich zorgen over maakt.

Ik blijf wel telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur, t. 0623680106. Een kort overleg is gratis. Heeft u steun nodig dan ben ik ook buiten dit tijdstip bereikbaar.

Wilt u een uitgebreid advies met tips over ondersteuning immuunsysteem om u te ondersteunen bij sombere gevoelens, bij burn-out of anders, dan heeft de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) ons geinformeerd dat een "tijdelijk" telefonisch consult wordt vergoed. Ik kan naar aanleiding daarvan een korte uitwerking maken met tips en oefeningen.

Algemeen:

Corona / virus: Op dit moment is er te weinig over dit virus bekend hoe het zich verspreidt. Over het algemeen genomen heeft een virus een gastheer nodig anders overleeft het virus niet. De tijdsduur van overleven staat niet vast, maar dit kan enkele minuten zijn, enkele uren of enkele dagen, affhankelijk van object, product of wanneer door wordt gegeven via de mens.

Eetwaren: De meningen zijn vanuit de wetenschap verschillend, maar over het algemeen is een virus gevoelig voor warmte en daarom kan verwarmen van voedsel zeker geen kwaad. Spoel groenten en fruit goed af met water. Wok, stoom, kook groenten of rooster bv brood.

Was uw handen met zeep, hoest in een tissue en gooi deze weg in een afgesloten prullenbak.

Blijf uw immuunsysteem versterken, door gezond eten, rust en reinheid. Check uw vitamine D en neem in deze tijd wat extra (gebufferde) vitamine C in van een goed merk.
Houd uw darmflora gezond, vezelrijk voedsel.

Vooral in deze tijd is saamhorigheid belangrijk. Gebruik uw wijsheid en volg uw hart en houd u aan de regels om verdere verspreiding te voorkomen.

Ik wens u veel gezondheid toe en hoop u gauw weer te ondersteunen met shiatsu therapie.

Gezonde groet Renate Zellenrath

 

Dank voor uw belangsteling in Shiatsu. Ik geef alleen behandelingen op afspraak. Als u vrijblijvend meer informatie wenst of een afspraak wilt maken dan kunt u mij bereiken op het tel. 0623680106. Het kan zijn dat ik u niet direct te woord kan staan, spreekt u dan uw naam en telefoonnummer in en ik bel u zo spoedig mogelijk terug. Liever een email sturen? info@ifyouneedtwohands.nl.

Werkwijze: 

Ik heb heel veel intensieve uren op de futon gewerkt. Op deze manier wordt een Namikoshi therapeut namelijk opgeleid. Een futon is een dun matras welke op de Tatami (rijststromat) wordt gelegd. In Japan worden de futons overdag opgvouwen en weggelegd om ruimte te maken in de vaak kleine woningen. Het is dus vooral praktisch en ook mede door de zeer hoge huurprijzen en dure koopwoningen in Japan. Tegenwoordig kan je in Japan kiezen voor een Westerse inrichting of traditionele inrichting, nml op de futon.

Om de therapie voor iedereen mogelijk te maken en ik aan ruimte geen gebrek heb, geef ik shiatsu behandelingen op een aangename (elektrische) massagetafel, gekocht bij een collega shiatsu die hedendag gespecialiseerd is in futons en massagebehandeltafels, ook voor de shiatsu therapeut, de tafel kan extreem laag worden gezet. U heeft dus alle comfort.

Om er zeker van te zijn dat de massagetherapie voor u geschikt is om uw klachten therapeutisch te behandelen, wordt er bij de eerste afspraak een anamnese afgenomen. Bij twijfel verwijs ik u door naar de huisarts. Ook ontvangt u een integriteitsverklaring. U verklaart in deze verklaring, dat u naar waarheid mijn vragen omtrent uw klacht heeft beantwoord. Ik hanteer hiermee de eisen vanuit de beroepsvereniging en zorgverzekeraar.

Ik geef geen Shiatsu therapie indien: u (ernstige) griep (verschijnselen) heeft (gewoon even uitzieken, griep versterkt uw weerstand). Ook niet indien er sprake is van infectieziekten die overdraagbaar zijn, gedurende chemokuren, indien er sprake is van ernstige ontstekingen of wonden, ernstige vorm van osteoporose, een veel te hoge bloeddruk of ernstige hartklachten en in de eerste 3 maanden van een zwangerschap. Ook niet bij ernstig psychische problemen. Wel met verwijzing van de huisarts.

U ontvangt na afloop een declaratie. Deze declaratie kunt u indienen bij uw verzekeraar, het bedrag, genoemd in de polisvoorwaarden, ontvangt u van de verzekeraar. U betaalt binnen 14 dagen het consult, via overmaking op mijn rabobanknummer, vermeld op de declaratie. Zie verder  tabblad "vergoeding".

Is Shiatsu voor iedereen geschikt?

Shiatsu is voor jong en oud geschikt. Shiatsu kan natuurlijk het beste preventief worden ingezet, maar verder wordt de therapie ingezet bij de behandeling van allerlei soorten (pijn)klachten:

Hoeveel behandelingen is gebruikelijk?

Een Shiatsu therapie heeft net als elke andere vorm van therapie tijd nodig. Is er sprake van een chronische klacht, een sportblessure of een aspecifieke klacht. Het aantal behandelingen is dan ook afhankelijk van de oorzaak van de klacht en de ernst ervan. Het is bewezen dat massage het welbevinden bevordert (zie tabblad massage). Verder spelen genetische factoren een rol bij uw herstel en uw leefstijl. Naast het behandelen van klachten besteed ik veel aandacht aan het voorkomen en de terugkeer van uw klachten. Over het algemeen zal er met 2 behandelingen verbetering/verandering moeten intreden, anders is doorgaan niet zinvol.  Dat kan ook bewustwording zijn, denk aan oude ingesleten patronen. We onderschatten nog steeds ons brein en aansturing.

Nog steeds is er veel onduidelijkheid over de vorm shiatsu. De orgaanleer neemt een prominente plaats in, de energiebanen die naar de organen lopen. Alles is met elkaar verbonden. Een probleem bovenop de schouder, kan misschien wel invloed uitoefenen op een andere plek. Tegenwoordig kennen we het begrip "fascie" beter. Om de ziekteleer te begrijpen is de Westerse visie van groot belang. Iemand met artrose kan via de huisarts naar een specialist gaan, of in overleg toch nog een tussenstap maken naar een shiatsu therapeut, om te kijken of het lichaam vanuit de energiebanen (fascie) wil herstellen, alvorens naar de specialist te gaan.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde, maar dient als aanvulling. Een verwijsbrief is niet noodzakelijk. Toch worden bij (pijn) klachten de bevindingen van de huisarts/specialist meegenomen. Bij twijfel vindt er geen behandeling plaats, maar verwijs ik u terug naar de huisarts.

Bij verwijzing door mij naar een andere therapeut/specialist breng ik de huisarts op de hoogte.

Mijn praktijk bevindt zich aan huis op de 1e etage. Ik plan de behandelingen ruim in. Dit garandeert privacy. Bent u moeilijk ter been? Consult aan huis is mogelijk, alleen binnen Wassenaar.

Welke kleding kan ik het beste aandoen en zal ik een handdoek meenemen?

Ik behandel in principe over de kleding heen. Het verdient de voorkeur om losse dunne (katoenen) kleding aan te U wordt toegedekt met handdoeken van de praktijk of een warme deken, maar u kunt altijd een eigen handdoek meenemen. Indien er sprake is pijnlijke (gespannen) spieren of (hand)gewrichten masseer ik met pure (amandel) olie of arnica.

Wanneer kan ik een behandeling plannen?

Een behandeling kan gegeven worden op ieder moment van de dag. Het is echter af te raden om een zware maaltijd te nuttigen of om veel te drinken vlak voor de behandeling. Na de behandeling is het gewenst rustig aan te doen en veel water of kruidenthee te drinken, zodat afvalstoffen makkelijker worden verwijderd.

Na een behandeling kan directe verbetering optreden, maar ook een tijdelijke verergering als beginreactie. Soms is er sprake van een extreme vermoeidheid of rillerigheid na de behandeling. Raadpleeg de therapeut als er binnen 48 uur geen verbetering optreedt.  Over het algemeen genomen werkt de therapie na vier dagen goed door. Ik laat de client vanaf de eerste behandeling verandering voelen. Door soms vragen te stellen tussendoor. Door observeren zie ik ook verandering gedurende de behandeling.
 

 

 

Medisch Shiatsu Massage Praktijk
If you need two hands in Wassenaar