home / Medisch Shiatsu Namikoshi “IF YOU NEED TWO HANDS”

Achtergrond Medisch Shiatsu Namikoshi

© 2022 All Rights Reserved

Ik beoefen de stroming van Tokujiro Namikoshi (6 jaar studiebelasting) en Masunaga (1 jaar studiebelasting)
 
Tokujiro Namikoshi

De door Tokujiro Namikoshi ontwikkelde shiatsu therapie is gebaseerd op de westerse kennis over anatomie, fysiologie, pathologie en de oosterse kennis, zoals meridianenleer, de vijf elementen, de tsubopunten en het Yin en Yang principe wat in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt gebruikt.

Het Namikoshi systeem is op een dusdanig hoog medisch niveau dat de therapie in 1964 door het Ministerie van Gezondheid en Welzijn in Japan als Shiatsu-systeem is erkend. In 1975 introduceerde Dennis Binks, een leerling van Tokujiro, Namikoshi Shiatsu in Europa.

Definitie volgens het Japanse Ministerie van Volksgezondheid

In 1964 erkende het Japanse Ministerie van Volksgezondheid Shiatsu als zelfstandige therapeutische behandelmethode met de volgende definitie:
Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ontregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.”

In het Japans betekent "Shi" vinger en "atsu" druk. Doel is om het zelfgenezend vermogen te bevorderen. Het is een veilige behandelmethode waarbij acupuntuurpunten worden ingezet.

Deze acupressuurbehandeling maakt gebruik van de meer dan 2000 jaar oude Traditionele Chinese Geneeskunde. Shiatsu legt een relatie via meridianen (organen) tussen fysiek, psychische en emotioneel functioneren. Elke psychologische factor en emotie is gekoppeld aan een orgaan. Hiermee onderscheidt een behandelaar zich van andere (massage) therapievormen.

De oude traditionele geneeswijzen beschrijven dat genetische factoren een rol spelen in het ontstaan van ziekten, maar dat een verkeerde leefstijl (zoals ongezonde voeding, stress, teveel gebruik van toxische stoffen, roken) en een verkeerde leefomgeving (zoals luchtvervuiling) grotere veroorzakers zijn, evenals de invloed van pathogene factoren (bacteriën, virussen, schimmels en een verstoord microbioom) en klimaatinvloeden. Deze klassieke denkwijze is hedendag actueler dan ooit. De Griekse filosoof en arts Hippocrates (460 jaar voor Chr) beschreef leefstijlcoaching en het belang van goede individueel afgestemde voeding en een gezonde leefstijl. Dit werd zelfs in de eed voor artsen meegenomen. De integrale complementaire geneeskunde werd lange tijd als "vaag en zweverig" gezien, daar komt gelukkig verandering in.

Anno 2021 komt de nadruk dus te liggen op het streven naar een gezonde leefstijl (gezonde voeding en microbioom) en leefomgeving (sociale omgeving, klimaat). De interesse hiervoor groeit, omdat ons zorgstelsel overbelast raakt. Zorguitgaven voor diabetes bedragen ieder jaar 1,6 miljard euro. In het griepseizoen 2018/2019 waren ongeveer 400.000 mensen in de Nederlandse bevolking ziek geworden door influenza. Bron: www.volksgezondheidenzorg.info

De vele boeken over gezondheid en welzijn vandaag de dag bevatten alle peilers uit de geschiedenis. Over toxische stoffen, een verstoord microbioom, over voeding en kruiden de giftige en niet giftige (duurzaam, onbespoten hedendaags), over het belang van een detoxdag of vasten, over individuele aanpak, over sauna, Kneippse behandelingen (warm/koud baden), over bewegen en over meditatie en ontspanning.
 
Oosterse filosofie versus westerse visie.
Volgens de Chinese filosofie is gezonde voeding de bron van energie. Daarnaast is het Jing de materiële basis voor het hele lichaam. Jing wordt opgeslagen in de nieren, het betreft de erfelijke energie, het breinmergbottenzenuwweefsel en geslachtsorganen/hormonen. De Nierenergie werkt samen met de Blaasenergie (naast de Long en het Hart). De Blaaslijn bijvoorbeeld loopt langs de ruggenwervel, over de knieën richtingen de voeten. Het kan dus zijn dat de behandelaar acupressuurpunten langs de ruggenwervel, over de knieën en voeten meeneemt, om rug- en knieklachten te behandelen. Een natuurlijk proces is dat het Jing afneemt naarmate wij ouder worden. Denk aan moeheid, stijfheid in gewrichten, rug/knieklachten, krommer lopen, afname botweefsel en afname vruchtbaarheid. We kunnen het Jing minder snel opgebruiken door onze leefstijf in acht te nemen. Denk bijvoorbeeld door het verminderen van stress welke het Jing negatief beinvloedt.  In het laatste jaar aan de DSA schreef ik  "Wat is de meerwaarde van shiatsu bij aspecifieke rugklachten".

Er is overlap met de Nier energie vanuit de TCM filosofie en de westerse visie. Denk aan ATP (Adenosinetrifosfaat) de westerse energiebron van het lichaam die met de jaren afneemt. Dit kan dit leiden tot een verstoorde werking van organen en spieren. Onze mitochondriën zijn de hele dag bezig om voeding om te zetten in energie. En hier kan al van alles mis gaan.
 
Het lichaam is fascinerend, maar tegelijkertijd zo complex, dat het advies van de huisarts bepalend is. Reguliere geneeskunde is onmisbaar als het echt mis is.

Vervolg voorbeeld Oosters versus Westers.
Langdurige stress beinvloedt de westerse (bij)nieren, die geslachtshormonen aanmaken en andere hormonen zoals aldosteron en cortisol. Cortisol speelt een rol bij het immuunsysteem, heeft invloed op de werking van hart- en bloedvaten, de botten, het bindweefsel en gewrichten. Een verminderd functioneren van de bijnier gaat soms weer gepaard met schildklierproblemen. De schildklier is weer verbonden met de hypofyse en de hypothalamus (brein). Dit is een van de holistische benaderingen en voorbeelden van de vele organen die dagelijks hard werken om het lichaam in evenwicht te houden (homeostase). Ook de lever speelt een zeer grote rol in de Oosterse filosofie. Essentieel is ook een goed functionerend immuunsysteem, een goed bloedvaten en lymfesysteem, een goede darmflora, een goed functionerend spijsverteringsstelsel (goede glucosehuishouding en zuur/base balans) en ademhaling.

De voornaamste kenmerken van Namikoshi shiatsu zijn:

- Westerse visie en Oosterse filosofie,

- Leefstijlstijl geneeskunde met o.a. aandacht voor voeding, leefstijl, fysiologie, pathologie,
mobiliteit/beweging, ademhaling, spiritualiteit en zingeving.

- diagnose en therapie zijn gecombineerd. Handen en vingers van de therapeut kunnen afwijkingen in huid en spieren of lichaamswarmte opmerken. Een Shiatsu Namikoshi therapeut herkent de stijl wereldwijd. De druk dient nagenoeg hetzelfde te zijn.

- De inzet tot herstel en genezen is een vertrouwen tussen de therapeut en client.
- Shiatsu benadert het lichaam holistisch.
- Shiatsu werkt verzachtend en ondersteunend bij ziekte.

 Andere stromingen zijn, Zen shiatsu, healing Shiatsu, Tao Shiatsu, Hara Shiatsu, Macrobiotic Shiatsu, Iokai Shiatsu.

Ik heb in 2006 eerst een 1-jarige Namikoshi opleiding gevolgd aan de ESA te Amsterdam, met docenten zoals Clemens Vogt. Aansluitend heb ik een 5-jarige HBO opleiding Namikoshi gevolgd DSA gevestigd te Baarn. Helaas is deze opleiding in 2017 door de nieuwe regelgeving en geen opvolgers gestopt met bestaan https://web.archive.org/web/20110904084529/http://www.shiatsuacademie.nl/
Aan de school waren verbonden Paula Kobayashi, Yvonne Hansen, Bardhan Martosemito (shiatsu), Joyce Vermeeren, Carstien Nijeboer, Ria Trompert (Traditonele Chinese geneeskunde, kruidenleer en natuurgeneeskunde) en vele andere goede docenten.

De Masunaga stijl volgde ik in 2015 via de opleiding Do-In NSKS te Den Haag.

De Nederlandse School voor DO-IN (NSKS) in Den Haag staat o.l.v. Anushka Hofman en team. Do-In is een Japanse vorm van yoga (ontstaan vanuit de Chinese filosofie), waarbij preventie en ondersteuning vanuit de bewegingsleer, is gebaseerd op de 5-elementen, Yin en Yang, Qi en meridiaanleer, Kyo en Jitsu. Therapeutisch vorming en coaching staat centraal. Een must voor elke docent/therapeut die zich verder wil verdiepen in deze bijzondere filosofie.

Waarom Shiatsu? Shiatsu volgt een holistische aanpak en combineert psychische en lichamelijke klachten. Ze erkent dat wij geen invloed hebben op ziekten veroorzaakt door genetische factoren, maar het doel is dat we ons bewust worden. Door te leren wat we voelen en om signalen (tijdig) te herkennen, vooral met diepere pijnlijke of emotionele problemen. Shiatsu is een weldaad voor lichaam en geest. Uit veel onderzoek blijkt dat massage de gezondheid bevordert.

Wanneer Shiatsu? Shiatsu wordt toegepast bij pijnbestrijding, maar het beste is natuurlijk om preventief aan de gezondheid te werken. In landen als Duitsland, Zwitserland, Canada en Japan is een maandelijkse Shiatsu behandeling heel gewoon.

Verschil met andere therapieën? De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is van oorsprong de basis van Shiatsu therapie. De Zang Fu (orgaanleer) neemt hierbij een prominente plaats in, naast observatie, luisteren, voelen als onderzoekstechnieken en pols en tongdiagnostiek. Om de TCG te begrijpen zijn basisbeginselen over de pathologie (ziekteleer) vanuit de Westerse visie van belang. Dit om de terminologie (Zang Fu) te begrijpen en te onderscheiden van de Westerse visie. Daarnaast speelt een grote rol het herkennen van symptomen en signalen die het lichaam aangeeft. Wat voor soort pijn, stekend, zeurend of juist verspringend. Wat is de kleur van het gelaat, hoe is de stem. Is er bij druk meer pijn? Is er sprake van koude of warmte, te veel vocht (oedeem, transpiratie) of juist te weinig (droge huid). Ook de psyche (emoties) spelen een belangrijke rol om een disbalans te herkenen in een meridaanstroom, verbonden aan een orgaan. Signalen en symptomen, die gedurende duizenden jaren zijn bestudeerd en opgeschreven, maar waar nog niet altijd gebruik van wordt gemaakt.

Overeenkomsten tussen Westerse geneeskunde en TCG? De Westerse geneeskunde spreekt over de celleer en daaraan gerelateerde organen en de TCG spreekt over de Qi en daaraan gerelateerde organen (en daaraan gerelateerde meridianen). In mijn scriptie “Wat is de meerwaarde van Shiatsu bij aspecifieke rugklachten” zien we heel veel overeenkomsten in de terminologie. Bijzonder is dat er geen of nauwelijks wijzigingen zijn aangebracht  in de teksten die zijn opgeschreven 2000 jaar geleden.

Maken andere therapieen gebruik van de TCG? Ja, ik zie steeds meer nieuwe technieken en apparaten op de markt komen die terug te voeren zijn naar het principe van de TCG, maar dan gekleed in een ander jasje. Denk hierbij aan Dry needling, Triggerpoints, micro energie systemen, het geven van stroomstootjes.. Doel is om het lichaam te activeren en om de energiebalans te hervinden. Met de huidige snelle ontwikkeling gaan wij ons misschien eens verbazen over de wijsheden die al duizenden jaren beschreven staan. Wie weet? Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt.

Meerwaarde ten opzichte van andere therapieën? Wie de celleer begrijpt en enige kennis heeft van de werking tussen brein en lichaam zal beamen dat een wondje kan genezen of dat pijn kan worden verzacht door het aandacht te geven. Een goede constitutie is belangrijk. Elke therapie heeft zo zijn specialisatie.

Bedrijven: In deze tijd bestaat er een steeds grotere behoeft om werknemers vitaal en betrokken te houden. Ik begeleid uw medewerkers graag, door ze een ontspanningsmassage aan te bieden. Vaak na 20 minuten behandeling voelt de werknemer zich herboren. Niet alleen uw werknemer komt dit ten goede, maar natuurlijk ook uw bedrijf. Er is veel bewijs dat ziekteverzuim door massage therapie afneemt.

Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Daarom vindt er een intake gesprek plaats. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt een consult geheel of gedeeltelijk vergoed.

 

 

Tokujiro Namikoshi, grondlegger van Shiatsu Namikoshi
Rustgevende shiatsu nek en schouderbehandeling